Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2006 16:37 - Цигарка? Мерси, отказвам ги…
Автор: angel Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2790 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 12.06.2006 09:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От известно време рисковете на пасивното пушене са изследвани много подробно. Всички знаем, че за неизкушените от “чара” на цигарата гълтането на дима е много по- вредно, отколкото за самите пушачи. Също така знаем, че от сравнително скоро заведенията в страната трябва да разделят клиентите си на пушачи и непушачи, което да не налага едните въобще да се виждат с другите.

Как стои обаче въпросът за смесените компании, част от които проявяват “здрав разум”, а другите – не :) Най- често се решава, че всеки може да издържи пушека за една вечер, но пушачите не могат да издържат няколко часа без цигара.

Разделението на пушачи- непушачи няма за цел да накара първите да се замислят за своето здраве и здравето на околните, а просто да изпитат неудобство от факта, че трябва да бъдат забутани в тъмните части на заведенията… На практика обаче именно непушачите се намират в ролята на дискриминираните- хората, желаещи да похарчат пари за цигари, харчат и значимо повече пари в заведения, и оттам получават най- добрите места в ресторанти, барове, дори и в хотелските стаи.

Тъй като забраната за пушене в търговските обекти в България, за разлика от тази в Ирландия например не е пълна, при нас се получават изкривявания. Колко често ви се е случвало пред вас на вашата маса да поставят табелка “НЕПУШАЧИ”, а вашата табелка за пушачи да отиде на друго място? На мен доста често…

Разделението е изкуствено и не особено резултатно. Но все пак дава първите плодове, защото все по- рядко се прибирам вкъщи с аромат на “АРДА” без филтър, въпреки че би следвало вентилацията в заведенията да е решила моя въпрос.

Тъй като смятам, че не е необходимо да се отстранява следствието, а причината за даден проблем, ми се струва, че неговото решение трябва да се търси с провеждането на кампании, популяризиращи отказването от цигарите.

Такава е и рекламната кампания на Софарма, насочена към пушачите, която да насърчи продажбата на техните медикаменти, подпомагащи отказването от цигарите. Хората дори организираха конкурс за лого на целия този процес. Резултатите от него можете да намерите на сайта им.

С цел популяризиране на идеята и без да се произнасям относно художествената стойност на работите на победителите ще публикувам тук техните работи:

Първа награда: (Ивайло Михайлов)


image

Втора награда: (Христо Каракерезов)

image


Трета награда: (Радомир Иванов)

image


Тагове:   Мерси,   отказвам,


Гласувай:
0



1. avenue - това с цигарите
11.06.2006 10:25
е сложна тема. Просто защото в България СТРАШНО много хора пушат. И ако заведенията направят разделението както трябва означава, че половината заведение ще си е почти празно. А никое такова не иска да губи пари, затова все по-често на местата за непушачи се появяват и пепелници, стига някой да си поиска.

А относно всички хапчета, лепенки и какво ли още не за отказване от цигарите резултата е временен, и после пак започваш да пушиш. Единствено силното желание на човек и волята му ще му позволи да спре цигарите. Така поне мисля аз ...

Но кампаниите за отказване от цигарите са страхотно нещо, и според мен в тях трябва да се включи активно и правителството, и всеки здравомислещ човек, за да имат нужния ефект.

Поздравления за постинга!
цитирай
2. milena79 - Смело начинание
11.06.2006 14:49
Здравей,
не е зле човек на направи чистка на белите си дробове! Отказах ги преди 2 години, но удоволствието да усетиш дима в устата си е незаменимо! Но въпреки всичко ги спрях!
Сега се задушавам по улиците и заведенията! Май дробовете ми станаха прекалено чисти :-)
цитирай
3. angel - Кампания в ЕС - актуално състояние и тенденции
11.06.2006 16:27
Оказва се, че хората, които харчат най- много за реклама на подобни дейности - Европейската комисия, смятат, че парите им не са изхарчени ефективно. И че ефектът от кампаниите и от всякакви подобни опити за повлияване не е дългосрочен.

Във всички сгради на Европейската комисия е прието правилото за стриктна забрана на пушенето в работните помещения. Няма пушилни, единствените места са или извън сградата (интересна гледка са тузарите, които вадят кутия "Малборо" и палват на студа навън), или в кафетериите. Но все пак да не трябва да минаваш пред задимени зали въобще наистина е много приятно. И се среща в София все по- често.

Изводите от скорошното изследване на Евробарометър - все по- малко хора в Европа пушат, но пушачите "димят" все повече. 57% от респондентите в България казват, че никога не са пушили, стойност, равна на осреднената стойност в ЕС-25. В същото време сред пушачите, опитите за отказване са значително по- малко, отколкото в другите страни от ЕС.

Какви са изводите: всеки се справя сам с проблема си: пуши, където това е разрешено. Ако обаче не желаеш да гълташ дима, възможностите за избор са все повече. Независимо къде отиваш... :)
цитирай
4. dosheva - Аз съм за да не се пуши в сгради!
15.08.2006 14:40
Аз съм пушачка., мъчих се да отказвам цигарите...ама май не ми е писано. Аве, не съм се отказала, ама..
Исках само да кажа, че съм плътно зад това изобщо да не се пуши в заведения, офиси, болници и ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ. Или...да се пуши само на тераси., или открито. Иначе е просто ужасно да си ядеш вечерята и наоколо да е само дим и пушаци. Имам доста приятели, в чиито къщи не се пуши. Уважавам ги и никога не се сърдя като изляза да пуша на терасата. Даже е добре, защото по този начин пуша по-малко, и повече са наслаждавам на цигарата.
А...тва с нашия закон, го направиха побългарено. Малеее, Европейския съюз ще му се вземе здравето като ни види колко сме изобретателни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: angel
Категория: Лични дневници
Прочетен: 419376
Постинги: 85
Коментари: 199
Гласове: 4850
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031