Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2006 00:41 - Белгия - една чудата държава
Автор: angel Категория: Туризъм   
Прочетен: 3149 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 06.06.2006 07:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В този постинг ще пиша за Белгия. По- точно, ще пиша за Белгия по принцип, но и за Брюксел- един малък град, нарочен от страните от Европейския съюз за столицата на Европа...

Само от някои други столици, разбира се...

Както досега съм имал възможност да пиша по- рано тук, Белгия е една странна държава. Толкова странна, че дори и раздвоената ми същност (зодия близнаци) не успява да я проумее. Защо?

Първо: никога не знаеш на кой език трябва да говориш. На улицата има  френскоговорящи белгийци. Нормално, Брюксел е католически град, значи французи. Хващаш влака за Антверпен и на 10 минути път трябва да говориш холански. Обратно - 5 минути на юг и говориш френски. Това обаче е по- малкият проблем, защото еврочиновниците са от поне 25 страни членки, което прави въпроса с езика още по- труден. Още не ми е ясно защо има толкова много испаноговорящи в тази страна. Нито е заради хубавото време край Канала, нито заради това, че испанците са отлични работници. Може би един ден ще разбера...

Второ: храната. Агнешко алангле в средата на зимата. Брюкселско зеле, което в Брюксел почти не се сервира. На всяка спирка в метрото мирише на традиционните белгийски гофрети, които освен супер калорични, са и доста безвкусни. Дори чипсът им е безвкусен.

Трето: с какво са известни белгийците? А Белгия? С Жустин Енен - Арден,  Ким Клайстерс, червените дяволи, DHL? Не, съвсем не! Дори не и със споменатото от мен по- горе брюкселско зеле.

Според мен в света европейската столица и фламандската и валонската общности са известни с белгийския шоколад, брюкселската дантела и белгийската бяла бира.

Сигурно си ги харесват, но ще обърна внимание на всяко от тях, и ще кажа защо не ги намирам за нещо толкова особено...

1. Шоколад

image

Предполагам всички сте виждали морските кончета на белгийската фирма Guylian (www.guylian.be). А опитвали ли сте ги? Нещо особено? А пралините? Нищо различно. Според мен, нищо белгийско. Просто млечен шоколад. Или тъмен. Или комбинация от двете. Но не и религия, като толкова тачения от всики нас Lindt (Karry, най- вече за тебе става дума :)
 
2. Брюкселска дантела

image image

Вие въодушевявате ли се от мисълта, че тази дантела може да се намира и под вашата декоративна вазичка на масата в хола? Или дори да бъде поставена върху стария телевизор? Аз лично не. Впрочем, софийските баби правят и по- сложни мотиви, при това по- добре. Справка - паркинга до "Невски", пред Галерията за чуждестранно изкуство, всеки ден, по всяко време на деня.

3. Белгийската бира

Не сте чували за нея? Не сте я опитвали? Ами тогава поинтересувайте се кой държи 50% от бирените фабрики в страната и ще установите, че българите пият белгийска бира. Но поне е произведена в страната. А самата бира в Белгия е нещо странно, напомня лимонада, но по цвят не е, напомня чист лимонов сок, но на вкус не е, с други думи, става дума за едно доста блудкаво сокче. Явно аз не разбирам от това, но определено не ме грабва. Затова всеки път там пия Guiness. И всеки път е една и съща - Good things come to thosе who wait. :)

Какво трябва да привлече един заблуден турист в Брюксел?

  • Атомиума - www.atomium.be

image

  • Grand Place/Grotte Markt (ако сте късметлии, ще уцелите пролетта)
image

  • Пикльото (най- голямата атракция) :)
image

Ами мисля, че май е това. Засега стига толкова, че ще си помислите, че е гадно...

Не е, но просто е прекалено спокойно... Дори твърде спокойно. И затова хората си измислят атракции. Нормално. Да им имаме проблемите... :)

P.S. Хайде сега познайте, след като оплюх белгийците толкова, какъв е по народност авторът на картината, която ми служи за аватар, и кой прекара цял ден в музея, за да търси нейния оригинал. Но не я намери... :) Сигурно още е в Томас Краун, който не я е върнал на собствениците... :)


Тагове:   държава,


Гласувай:
0



1. avenue - картината от Аферата Томас Краун
14.06.2006 10:07
кой е художника? не мога да се сетя ...
цитирай
2. angel - Авторът на картината е Рене Магрит,
14.06.2006 16:16
а самата картина се казва "Son of man". :) Известна е именно поради факта, че нищо не се вижда :)
цитирай
3. avenue - mersi :)
14.06.2006 16:30
вече ще знам
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: angel
Категория: Лични дневници
Прочетен: 420484
Постинги: 85
Коментари: 199
Гласове: 4873
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930