Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2007 01:23 - За българското музикално наследство
Автор: angel Категория: Музика   
Прочетен: 6110 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 20.03.2007 17:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Фурорът в Youtube, предизвикан от клипа на българската песен за Евровизия 2007 лично за мен е огромна изненада.

Всяка година във всяка държава конкурсът е съпътстван от огромни скандали и обвинения в нагласяване на резултатите и по- скоро представлява най- точният механизъм за установяване на политическите процеси в международните отношения. Значението на този конкурс за междудържавните отношения е толкова голямо, че представителят на Украйна за тази година специално изпраща опровержение на твърдението, че в безсмисления му текст се крие и фразата „Russia Goodbye”. Гласовете на руснаците са много, а и украинците не биха желали да прекарат следващата зима на студено... :)

Та думата ми беше за Елица и песента „Вода”.

Огромният брой коментари и зареждания на клипа показват, че поставена при подходящи условия, традиционната българска музика може да звучи не само актуално, но и безкрайно атрактивно: досега ни е липсвала единствено лъскавата опаковка, която да продаде безспорно качествения ни продукт.

Но така ли е всъщност ?

Участието на Валя Балканска в проекта „Звуците на Земята” е национална гордост още от времето на Програмата „Вояджър”. По обясними причини обаче, едва ли в близките 40000 години тази песен ще се радва на особен интерес сред галактическата публика...

Междувременно ансамбълът „Мистерията на българските гласове” обиколи неколкократно Земята и събуди интереса към нашата култура на места, където името на България не е особено известно...

Несъмнено, нарастващата популярност на етно музиката допринася допълнително за включването на български мотиви в работите на едни от най- влиятелните композитори в края на миналия век – нашите напеви се чуват в песните на Deep Forest, Enigma и дори Juno Reactor.

Вече е настъпил и моментът нашите автори да се възползват от творчеството на други. Лично според мен песента на Елица черпи с големи шепи от „Masters of the Universe” на Juno Reactor, дори цялата песен е пропита с техния уникален стил.

Независимо от това, смятам, че определено имаме с какво да се гордеем. Прилагам следните доказателства и ще се радвам да добавите пропуснатото от мен, който с каквото може, разбира се ...

  Deep Forest – Bulgarian Melody http://media.earth-rhythms.com/samples/boh006.mp3  

Juno Reactor – God is God






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kanela - мдам
20.03.2007 10:07
песента им наистина е старшна :))
цитирай
2. ilakov - laibach
20.03.2007 10:52
Laibach издаде тази песен God is God в края на лятото на 1996 година, но честно казано не знам дали има и по-ранна версия на друга група. Това е сглобка м/у "Притури се планината" и God is God. Не звучи зле.
цитирай
3. angel - Laibach
20.03.2007 10:58
Да, спомням си, че съм чувал тази песен от тях, но едва след като ми напомни.
Сингълът на Juno Reactor е от лятото на 1997, тоест след това. Малко, но все пак достатъчно... :)
цитирай
4. ludomirce - Лошо?
20.03.2007 13:47
Защо четеш въобще коментари на македонци? Като си помисля, че се молят за български паспорти и се правят на друга нация. Просто са тълпа комплексирани българи, решили за сетен път да покажат на света колко са велики, макар и под друго име. И да плючт там, откъдето са се пръкнали. Напомнят ли ви някои жалки български политици и други типове? Коментарите си македонците могат да си ги заврат на определено място. Песента е страхотна! Дано постигне успех на Евровизия!!!
цитирай
5. angel - @ jones
20.03.2007 15:00
Моя грешка, признавам си без бой, разбира се, че е "Мистерията".
Обидните наистина са от македонци и от българи, говорещи за Азис.
Струва ми се, че имаме потенциал тази година... :)
цитирай
6. rainbow - :-)
21.03.2007 00:37
Jones, едва ли някой би се усъмнил в това, че песента на Deep Forest не е изпълнена от българка ;-) Певицата е Marta Sebestyen. В една кратичка статия за нея в един сайт се казва: "Мъничето Марта Себестиен е великан в унгарската музика... Силният й и изразителен глас често поддържа The Muzsikas - млада група, която е възродила интереса към много от унгаркските етно-стилове. Марта записва и с други фолклорни ансамбли, като Vujicsics". А в описанието на албума "BOHEME" на Deep Forest пише: "Звездният глас от "BOHEME" принадлежи на трансилванската певица Марта Себестиен. В "Bulgarian Melody" продуцентите напълно изхвърлят ударните инструменти, за да покажат хипнотизиращото й гърлено народно пеене..."
Но... друго исках да кажа, тъй като стана дума за ансамбъла "Мистерията на българските гласове".
В края на май 2003 г. на сцената на Музикален театър бе поставена първата българска рок опера "Приказка за Светлината", а ансамбълът бе поканен за участие в спектакъла. Моментът, в който певиците излизаха на сцената и запяваха, спираше дъха (нямаше репетиция, в която да не чаках с нетърпение техния музикален номер)... изживяването не може да се опише... Ако някой има възможност да гледа на живо изпълнение на "Мистерията на българските гласове", да не се замисля изобщо... сигурна съм, че няма да съжалява!!!
Исках да кажа и няколко думи за песента, чийто клип е поместен в публикацията... Ще се опитам да бъда максимално лаконична: това, че една музика е електронна, не оправдава липсата на хармония... Не искам да обидя никого, но в "God is God" етно-мотивите се разминават тонално с електронното звучене, което на мен специално ми действа малко напрягащо...
Не съжалявам, че изложих мнението си по въпроса, само дано не засегнах някого...

Много здраве на всички :-)
Дъга

пп.: "Marta's Song" - Deep Forest
Сигурна съм, че сте я чували... аз тази нощ я преоткрих ;-)
цитирай
7. leftismer - Семпли от Мистерията на българските гласове се...
21.03.2007 00:42
... ползват в Song of Life на Leftfield.
цитирай
8. angel - @ rainbow , @ leftismer
21.03.2007 15:48
Голямо БЛАГОДАРЯ! Това беше идеята на този постинг!

За хармонията и тоналността - няма как да се засегна, аз съм просто слушател. Явно съм корав фен на електронната музика, защото дори Aphex Twin слушах с удоволствие. Обаче в един момент се изнервих страшно и го спрях.
цитирай
9. leftismer - ееее как ше спреш да слушаш,
24.03.2007 01:18
AFX бе човек; поне Selected Ambient Works 85-92 слушай от време на време:)))))
btw има опасност да ни сужпаднат музикалните вкусове:))
цитирай
10. monologa - Изненада, но приятна
30.03.2007 13:41
Исках и аз на свой ред да споделя искрената си изненада от тазгодишното ни участие на Евровизия.

Миналата година бях направо зашеметена от "скромното" присъствие на "звездата" Азис. Думи нямах...и още нямам!

Но тази година залагам много на песента и изпълнението ни!

Ето това казвам аз - песен за участие в Евровизия - с фолклорни елементи и изпълнена с душа и тяло.

По вода да им върви!
цитирай
11. viki02 - Скромното ми мнение гласи...
14.05.2007 17:05
На Евровизия 2007 нямаше по-оригинална песен от нашата. При едно по-разумно присъствие от наша страна на международната сцена със сигурност щяхме да сме първи. Изгрубиянствахме с Русия, не стоим стабилно в Европа...ИНаче песента за дискотека не е най-добрата, но за конкурса ... НЯМАШЕ ПО-ОРИГИНАЛНА И СИЛНА ПЕСЕН. Не случайно подобно звучене е пратено в Космоса. Не е случайно.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: angel
Категория: Лични дневници
Прочетен: 419466
Постинги: 85
Коментари: 199
Гласове: 4851
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031