Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2006 02:13 - Black Pearl vs. Dead Man's Chest (vol. 2)
Автор: angel Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2663 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 18.07.2006 02:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image
Филмите Сравнение лице в лице:  
Премиера: 2003 2006
Плакат: image image
Режисьор: Гор Вербински Гор Вербински
Сценарий: Тед Елиът
Тери Росио
Тед Елиът
Тери Росио
Оценка в imdb.com: 8/10 7,6/10


Искам още в самото начало на този постинг да заявя, че сравнението между “Проклятието на черната перла” и “Ковчегът на мъртвеца” със сигурност не е в полза на последния... Каквито и силни страни и стойности да има новият продукт на "Уолт Дисни", той никога не може да бъде разглеждан независимо от първата част на трилогията. И както е известно навсякъде по света, иконите трябва да се почитат...

Като се има предвид резултатът от първата част на сравнението между двата филма, което съм включил тук, резултатът след края на второто полувреме е 2:0 за “Черната перла”. По- долу обаче ще обясня защо:

Сравнения между първата и втората част се правят трудно. Просто класата, показана при тях е напълно различна. Затова ще се опитам да потърся друга база за сравнение.

Стигнах до следното заключение: “Карибски пирати – Ковчегът на мъртвеца”може да се сравни с “Империята отвръща на удара”. Приликите между двата епоса са многобройни: както в музикално отношение (засилено използване на музикални мотиви от първия, най- успешен проект), така и по отношение на развитието на сюжета. Като втора част на продукцията, “Ковчегът” е мрачен, потискащ, на моменти трагично смешен филм с високи амбиции: да представлява зрелище за окото и ухото и да даде храна за размисъл. Както всяко продължение, лентата има един основен недостатък: публиката има твърде големи очаквания.

Няма да забравя реакцията си след като за първи път гледах “Черната перла” преди няколко години: не можех да се наситя на прекрасно разказаната, фантагорисмична, красива и забавна история, като си я пусках отново и отново. Реакцията ми в кинозалата при финалните надписи на продължението бе точно обратната: поведението на Дисни е просто скандално! Подобна подигравка с огромната аудитория не се е случвала от времето на продължението на “Матрицата” и едва ли ще се случи скоро отново. Зрителите в кинозалите са приравнени на телевизионна аудитория, която трябва да бъде привлечена с поредната серия на филма, за да изгледа поредната серия реклами. Ако си зададем въпроса, как точно завършва филма, ще се затрудним с отговора неимоверно много: това не е хепиенд, не е трагичен край, а е нещо друго. Според мен, представеното пред нас въобще не представлява завършек, а само покана да похарчим отново парите си, за да разберем как продължава (и евентуално завършва) трилогията.

Неусетно Дисни ни превърна в герои от приказките от 1001 нощ, а ние доволни платихме за това... Ще трябва да почакаме още една нощ, за да разберем как свършва историята... Ако дотогава не изгубим разсъдъка си... :)

Подобни безумни действия ме карат да се съпротивлявам, да търся начин за разплата. За възстановяване на справедливостта. С други думи, карат ме да изисквам повече. И да критикувам проявените слабости. Според мен, сценаристите са се подписали под втория филм единствено за да им бъде дадена възможност да стигнат до трети- сюжетът е изграден набързо, отгоре- отгоре, с кръпки, съшити с бели конци, а пред камерата от нищото се появяват персонажи, натирени в миша дупка в края на първа серия, далеч от всяка логика и ненужно усложняващи и удължаващи лентата.

Ако филмът бе изчистен от подобни залитания и бе запазена една основна идея, в продължението щеше да има време за всичко- и за начало, и за край.

И преди всичко, за малко повече смях!


Тагове:   MAN,


Гласувай:
0



1. avenue - абсолютно съм съгласна
18.07.2006 09:28
филма беше голями разочарование, гледах го в неделя и съжалих, че отидох на кино специално за него ...
цитирай
2. dinka - Гледна точка на един лаик. :)
18.07.2006 10:53
Съжалявам само за едно: Първо гледах втората част, а снощи наваксах с първата. Така се случи.
Онази вечер спонтанно се роди идеята да го гледаме. Скочихме и хоп - в салона. Втората част ми хареса. Забавен (според мне дори по-забавен от първата част, която гледах снощи).
Вярно... може да се направи паралел с Войните, но това е голямата мания на Холивуд в момента. Да се правят продължения.
Не зная. Голямата разлика, която лично аз мога да открия е разликата в ефектите. Във втората част наистина нямна много история. За разлика от първата, но и в първата имаше известни разминавания.
Все пак, това е кино. Не можем да очакваме всичко да си има логично начало и край.
Може би трябва да ги гледам двата отново и последователно, за да реша окончателно кой от двата филма ми харесва повече, но за сега води част 2.
И предвид решението на Кийт Ричардс да се включи в третата... Май ще се наложи да ги слагаме на везните едва, когато гледаме и нея. :)))
Зная само едно. И от двете части останах с добри впечетления. :)))
цитирай
3. angel - avenue, dinka
21.07.2006 23:10
Първо, сори за късния отговор, но бях в отпуска далеч от цивилизацията...

Съгласен съм и с двете ви мнения- заедно с първия филм вторият представлява единствено трамплин към третия, стискаме палци, отличен филм.

Поотделно, обичам нестандартните филми, а този определено е такъв. Може дори да се гледа без да си гледал първия. В този смисъл ми харесва. :)

P.S. Аз също съм лаик в тази област, но нали затова е блогът, да се себеизразяваме... Може и да стана по- добър! :)
цитирай
4. celebrities - Вярвам ще се съгласите,
28.07.2006 20:14
че Джони Деп е велик!Нямам търпение за трета доза Джак Спароу...капитан Джак Спароу:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: angel
Категория: Лични дневници
Прочетен: 419416
Постинги: 85
Коментари: 199
Гласове: 4851
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031