Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2006 14:36 - Истината за музиката във филмовите трейлъри
Автор: angel Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1441 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 01.05.2006 15:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Този постинг е посветен на музиката във филмовата индустрия. По- точно на музиката в американската филмова индустрия.

С навлизането на мултиплексите в София и България на вниманието на българския зрител беше представен нов вид медия – филмовите трейлъри. Истинските блокбъстъри като всяка сериозна световна марка и като нов продукт се нуждаят от правилен маркетинг. Така, по желание, или по принуда, преди всяка прожекция в киносалона сме облъчвани с дози рекламни филмчета, които имат за цел преди всичко да ни доведат в залите отново. И после, да си купим ДВД с тях.

И ако авторите на музиката за самите ленти се броят на пръстите на едната ръка (Джон Уилямс, Хари Грегсън Уилямс, Едуард Шиърмър, Хауърд Нютън, Ханс Цимер, Джеймс Нютън Хауърд – добре де, на ръка и един пръст :), то трейлърите към филмите имат един автор: група композитори, наричаща себе си X-Ray Dog.

Професионалните музикални записи са изключително скъпо начинание. Когато авторите на един филм желаят да подчертаят епичните размери на своята продукция в кратка реклама от сорта на 2 – 3 минути, те се обръщат към X-Ray Dog за най- добрите, ready-to-use и изключително качествени продукти. Под качествени се разбира: смесени хорове от по 60 души, пълен оркестър от 100 инструмента и наистина, ама наистина завладяваща музика.

Истината за този “монопол” започна да изплува за мен в момента, в който се опитах да намеря в саундтрака на “Хрониките на Нарния” музиката от 2-минутния трейлър след първата разходка на децата върху скалата. Оказа се, че музиката наистина не е част от филма, а неин автор е именно тази група композитори. Подобни съмнения имах и поради факта, че чух две от най- завладяващите мелодии от саундтрака на “Батман: Началото” в първия тийзър на “V като Вендета”.

След като имах подобни подозрения и бях снабден с критична маса информация, на сайта на X-Ray Dog открих и други сходни моменти в различни трейлъри: част от музиката за презентациите на филмите “Сахара”, “Кинг Конг” и “Фантастичната четворка” е една и съща.

Списъкът на постиженията им е умопомрачителен: “Аз, роботът”, “Електра”, “Спайдърмен” 2, “Александър”, “Жената котка”, “Убий Бил”, “Терминатор” 3, “Последният самурай”, “Троя”, “Господар и командир”, “Крал Артур”, “Ван Хелсинг”, “Карибски пирати”, “Властелинът на пръстените” 1 и 2.

Понастоящем групата има поне 15 албума, като един от последните се нарича: “Bites Barks Growls”. Кратките семпли от него кипват кръвта с уникалния 3-Д ритъм на барабани. Усещането е уникално, и затова ви препоръчвам да го изпитате и върху себе си.


Тагове:   музиката,


Гласувай:
0



1. livingend - About X-Ray Dog
19.12.2006 23:28
Какьв роман.. рядко си играя да чета толкова дьлги постове^^ но този точно го прочетох.Все пак щом се отнаса за X-Ray Dog аз винаги си правя труда да ги популяризирам в нашта малка Бьлгария :)

За да не се чудиш какво точно е X-Ray Dog ще те изкарам от неведение и ще ти кажа ,че това е World Music Trailer Library,с други думи Музикална Филмова Библиотека, не е някоя си група :)

Ако случайно искаш да намериш музиката от 20те Албума X-Ray Dog можеш да потьрсиш тук http://www.esnips.com/web/X-RayDogFavouritemix
В този сайт сьм уплоуднал някой от най-добрите саундтркове от X-Ray Dog.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: angel
Категория: Лични дневници
Прочетен: 420912
Постинги: 85
Коментари: 199
Гласове: 4882
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930