Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2006 15:35 - Дискусията за авторските права във Франция: трета част
Автор: angel Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1044 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На 15 март и във връзка с дискусиите по тестовете относно Законопроекта за авторските права депутатите от Националната асамблея направиха първата стъпка към пълната забрана за копиране на DVD. В допълнение, разработването и разпространението на софтуер, позволяващ нелегално даунлоудване също подлежи на наказателно преследване. 

Престъплението “умишлено създаване и разпространение” на програми, които позволяват нелегалното даунлоудване на “обекти на авторски права” ще се наказва с 3 години затвор и глоба от 300 000 €". 

Депутати от различни политически партии напразно се опитаха да се преборят с тези текстове, като предлагаха въпросът с копирането на DVD да се реши, като броят позволени копия да е "равен най- малкото на едно копие". Приетата норма обаче не предвижда въвеждането на подобен механизъм и частните копия също попаднаха под пълната забрана. 

"Съдебната система вече разглежда проблемите, които се поставят във връзка с разпространението на DVD, но ние трябва да носим последствията от това" декларира един от депутатите. "За да се хвърлим във въздуха крехкия баланс в хронологията на медиите и финансирането на кината, трябва да отчетем спецификата на DVD” обясни той. Националната асамблея засега решава да постави законови пречки пред едновременното излизане на продуктите на DVD заедно с премиерата им на голям екран. 

Противниците на тази разпоредба изтъкнаха, че "този текст обслужва единствено финансовите интереси на производителите, като не спазва дори минималните права на потребителите. Така може да се налага заплащането на такса за копирането за индивидуално ползване, а техническите ограничения да не позволят упражняването на това право" (в първа част на тази тема в блога ми бе посочено, че законопроектът запазва възможността за поставяне на защита върху носителите, насочена срещу неразрешено копиране). 

На заседанието бе взето решение и в търсенето на технически възможности за съчетаване на двете позиции да бъде ангажирана работна група от експерти.



Тагове:   Франция,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: angel
Категория: Лични дневници
Прочетен: 420570
Постинги: 85
Коментари: 199
Гласове: 4875
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930