Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2006 16:05 - Франция - даунлоудът все още е незаконен
Автор: angel Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1149 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Франция е разделена по въпроса за легализирането на даунлоуда   Въпреки че по план дебатите в Националната асамблея по законопроекта за авторските права в цифровата икономика трябваше да продължат на 7 март, вечерта на 6 март правителството обяви своето решение да оттегли Член 1 от спорния законопроект. Този член, съставен от две идентични предложения на социалистическата партия (PS) и на съюза за народно движение (UMP), предвиждаше узаконяването на даунлоуда за лично ползване срещу определено заплащане. Ако текстът на този член бе приет без одобрението на правителството, това би означавало установяването на режима на глобалния лиценз, който позволява на всички сърфиращи да “теглят” законно.

Обявяването на оттеглянето на спорната поправка от страна на председателя на заседанието Жан- Люк Варсман предизвика гнева на депутатите от социалистическата партия, според които правата на Парламента са “потъпкани”.

Възобновяването на дебатите по законопроекта след паузата поради настъпването на Коледната ваканция обещаваше разгорещени спорове, тъй като социалистите, комунистическата партия (PCF), зелените, демократичният френски съюз (UDF) и някои от депутатите на съюза за народно движение (Кристин Бутен, Ален Сужено, Никола Дюпон-Енон) бяха настроени враждебно срещу текста, независимо от обясненията на министъра. Тържественото гласуване се предвижда за 15 март, а не както досега, на 14.

Ако наказанията срещу сърфиращите, които “теглят” незаконно файлове се очаква да бъдат смекчени, то множество теми остават под въпрос. Поправката за "взаимната съвместимост" – възможността за достъп до законно придобит материал без значение от носителя или вида устройство (плеър, компютър, твърд диск…), след понеделник вече не е в сила. Днес мерките за защита позволяват на Apple, пионер в интернет пространството с изтеглени повече от един милиард файла, да забранява възпроизвеждането на музиката, купена в AppleMusicStore върху други плеъри и устройства, освен техния i-Pod.

От друга страна, в смисъла на текста на законопроекта е запазена разпоредбата, позволяваща използването на технически средства за защита, които да забраняват незаконното теглене. Това причинява тревоги сред част от мнозинството. Основни поддръжници на тези промени са компютърните фирми, на първо място Microsoft, RealNetwork, ContentGuard и Intertrust, както и музикалната и филмовата индустрия. В техен интерес е въвеждането на строги технически мерки, които да наложат ограничение върху потребителите. Те често не позволяват възпроизвеждането на една и съща mp3 на различни устройства освен първоначалното.

Открит преди няколко седмици, дебатът относно авторските права напълно разедини партиите, но заедно с това и с авторите, определени фирми, потребителите и музикалните продуценти. Този дебат, истинско предизвикателство пред обществото, което има за цел транспонирането във френското право директива на Европейския съюз от 2001, и се поставя най- вече във връзка с безплатното използване на Интернет ресурси. Според последните проучвания на института GFK, една четвърт от французите “свалят” музика или филми.


Тагове:   Франция,   още,   незаконен,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: angel
Категория: Лични дневници
Прочетен: 420881
Постинги: 85
Коментари: 199
Гласове: 4882
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930