Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2006 23:05 - Когато си нямаш друга работа... Белгийски актуални теми
Автор: angel Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1108 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.03.2006 07:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Фламандците вече не желаят имената Anvers и Courtrai

Депутати от фламандската християндемократическа партия (CD & V) депозираха в регионалния парламент на Фландрия проект за забрана на превода на френски на имената на фламандските градове. Антверпен (на френски Anvers) и Кортрайк (Courtrai) са сред тридесет и трите общини на Фландрия, в които градовете се именуват на двата основни езика на Кралство Белгия.

Йохан Саувенс, бившия националистически лидер на CD & V, заедно с други депутати, предлага забраната на всички преводи на френски и в официалните документи, пътните знаци, пощите или в железниците.


Туристите вече не би трябвало да посещават Брюжките канали (Bruges), а само каналите на Брюге (Brugge). Пощата не трябва да се изпраща повече в Гент (на френски Gand), а в Гент (Gent). Не може да се качиш повече на влака за Мехелен (Malines), а за Мехелен (Mechelen).


Очаква се скоро регионалният Парламент да гласува този текст, който има за цел "да засили фламандския характер на Фландрия ". Бивш регионален министър, преди няколко години господин Саувенс вече бе поел инициативата да пребоядиса всички пилони на пътната сигнализация в цветовете на неговия регион: жълто и черно.


Предложението на господин Саувенс, ако стане регионален закон, няма да промени федералния закон за употребата на езиците, който определя, че пътните ремонти трябва да са означени най- малкото на френски във Валония, на холандски във Фландрия и на двата езика в Брюксел.


Тази ситуация ще учуди чужденците, които, пътувайки от Валония могат да пътуват за Монс, Лиеж или Лил (Mons, Liиge, Lille), но когато са на фламандска територия ще трябва да пътуват до Берген, Лайк или Райсел (Bergen, Luik ou Rijsel).


Тези скрити провокации имат ясна цел: премахването веднъж завинаги на настоящето положение за общините със "специален езиков статут". Някои от тях се намират във Фландрия, но са богато населени с франкофони, които биха желали да продължават да се възползват от "удобството" да използват за официалното си общуване с администрацията своя език. Мнозинството от фламандските партии имат желание да премахнат тази придобивка.


Регионалното фламандско правителство желае да наложи изискването за владеене на холандски език за всички желаещи да се установят във Фландрия. Според едни това е мярка за по- добра интеграция на чужденците в обществото, а според франкофонската общност е проява на дискриминация. Въпросната мярка следва да се прилага също и по отношение на франкофоните на фламандска територия. Държавният съвет наскоро даде по принцип съгласие за намеренията на правителството във Фландрия.



:) За илюстрация:


image image image
Улица в Брюксел Улица в Антверпен Улица в Лиеж

LE MONDE | 28.02.06 | 13h28  •  Mis а jour le 28.02.06 | 13h28 Jean-Pierre Stroobants (Bruxelles, correspondant)



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: angel
Категория: Лични дневници
Прочетен: 420632
Постинги: 85
Коментари: 199
Гласове: 4878
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930