Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2006 15:14 - Още за сблъсъка на културите
Автор: angel Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2160 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вчера, доакто си пътувах с тролея и си мислех за споровете около карикатурите, се сетих за културния шок, който изживяхме, когато по телевизията, включително българската национална, беше показано обезглавяване на християни. В Чечня. После в Ирак телата на българските шофьори бяха намерени обезглавени. Както и на американци и англичани.
Тези убийства бяха извършени показно, за да покажат, че европейците и американците не са недосегаеми, а напротив, много уязвими. И да накарат западните общества да обърнат гнева си срещу своите правителства. Приложението на новите технологии, достижение на същите тези нации, бе обърнато срещу тях. Тъжна ирония.
Върховна проява на варварство и на арогантност. Без извинения, без виновни. Без горене на знамена и без наказания, без искания за съд. Без търсене на сметка.
Но нашето общество не смята, че кръвта може да се измие само с кръв. Просто продължаваме напред. И философстваме - доказателството е статията по- долу.
Може би е време да решим - купуваме ли си сигурност, като предоставяме помощи на Палестина? А на Иран? (Русия едновременно си сътрудничи с Техеран и го критикува). 
Може ли да има истинско спокойствие без мир в Близкия Изток? И без възможност "бедните" да извиват ръцете на "богатите" с изкуствено създадени проблеми, чието решение има за цел единствено съхраняването на власт на управляващата върхушка на съответната държава (например Либия).
Все повече ми се струва, че всъщност проблемът с карикатурите не се дължи толкова много на разлика в културите, колкото на разминаващите се представи на двата "свята" един за друг. И на липсата на перспектива за мир в Палестина и Израел.


Текстът е препостнат от статия във вестник "Сега" от 15 февруари.

Скандалът за рисунките няма да промени свободата на словото

Елизабет Радкова

Войната за карикатурите е сблъсък между два свята, между две епохи и всяка надежда, че единият свят ще успее да разбере другия, е илюзия. Реакцията на мюсюлманските общества е неадекватно силна и бурна.
Така звучаха част от разсъжденията на дискусията, проведена от Българска медийна коалиция (БМК) и Информационния център на Съвета на Европа в София, която се състоя вчера в столицата. Журналисти, юристи, специалисти по арабистика и политология и известни интелектуалци разсъждаваха дали дебатът с карикатурите на пророка Мохамед е изменил понятието "свобода на словото".
Председателят на УС на БМК доц. Георги Лозанов ръководеше дискусията. Той покани "този палавник Боршош, който публикува във вестника карикатурите си", да разясни своята позиция. Издателят на "Новинар" Мирослав Боршош подчерта, че медиите не дават отношение, а знание. "Опасна тенденция е внушението, че публикуването на карикатурите ще повлияе на делото в Либия", заяви г-н Боршош. Преди него Иван Гарелов предупреди, че трябва да бъдем деликатни с оглед на процеса срещу медиците ни.
Собственикът на агенция БГНЕС Любчо Нешков също защити правото на медиите да публикуват карикатурите. "За да има дискусия, трябва да има информация", подчерта и карикатуристът Иван Кутузов, който определи самите произведения като "посредствени".
"Виждали ли сте карикатурите, между другото аз ги нося", доц. Михаил Неделчев показа разпечатки на скандалните рисунки. "В тях е окарикатурен радикалният ислям, а не ислямът по принцип". Неделчев нарече размириците "политическа мегаакция", която цели да спусне пелената на забравата върху актовете на ислямския тероризъм в Мадрид, Лондон и Ню Йорк.
Според иракския журналист Мохамед Халаф проблемът съвсем не е религиозен, а политически. "Джамиите се превърнаха в политически трибуни." Според него бунтовете се ръководят от Сирия и Иран в съчетание с "Ислямски джихад" и "Хамас".
Скандалът с карикатурите не може да промени представите за свобода на словото, заключи Г. Лозанов в края на дискусията



Тагове:   още,


Гласувай:
0



1. lavanis - kak moje
15.02.2006 21:16
oshte se chudq kak mojaha po tolkova bezotgovoren nachin vestnicite na tolkova zapadni dyrjavi (che i nashata, barabar petko s myjete) da publikuvat tezi karikaturi. naistina trqbva da ima svoboda na slovoto v dneshno vreme, samo che tova ne e li malko prekaleno? ta nali za da ima mirno syjitelstvo mejdu nqkolko religii trqbva da se pravqt kompromisi, kakto i da se uvajavat sveshtenite simvoli i obrazi na dadena religiq? ot vsichki.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: angel
Категория: Лични дневници
Прочетен: 419371
Постинги: 85
Коментари: 199
Гласове: 4850
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031