Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2009 18:04 - Значимостта на предназначението
Автор: angel Категория: Изкуство   
Прочетен: 2974 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 29.07.2009 18:09


За Баухаус и в търсене смисъла на образованието

Да живееш в интересни времена!

Да привлечеш вниманието на властите!

Да намериш това, което търсиш!

Китайски проклятия с нарастваща злонамереност

Въпреки че не са налични преки доказателства относно чисто китайския произход на тези проклятия, парадоксално в съзнанието на западната цивилизация не съществува съмнение в неотменимата истинност на тези твърдения. Въпросително е доколко те наистина са познати на съвременните китайци. Косвено потвърждение според весдесъщата Уикипедия може да се потърси в буквалния превод на поговорката:

image
По- добре да бъдеш куче в мирно време, отколкото човек в период на хаос

Поради тази причина нека се уговорим, че ще повярваме в достоверността на този градски мит поне за времето, което ви отнеме да прочетете този пост.

Предполагам, че на първо място това недоразумение се дължи на дълбоко вкоренената уязвимост на модерното ни общество и обяснява в значително по- голяма степен състоянието, в което се намираме в днешни дни, отколкото мъдростта на класическите китайски мислители и техните последователи. Присъщото ни самосъмнение и себецентричност ни предоставят възможността да се насладим на мисловната конструкция на мъченици– жертви на действащия режим, на променливите и предизвикващи ни обстоятелства. Проблемите, намиращи се пред нас са гордиеви възли, които никой преди нас не е разсичал, тъй като въжетата никога досега не са били заплитани по подобен начин. Е, значи живеем в интересни времена…

Навлизането на този израз в популярната култура на западната цивилизация може да се проследи поне до края на 30-те години на миналия век, където Втората световна война изпълва цивилизацията със смразяващото чувство за неизменен упадък и дълбока морална криза. Както винаги, факторите за "особения интерес" на съвременниците са антропогенни: необходимостта от осигуряване на военно надмощие, победата на всяка цена, жертвите в името на победата. Причината за войната се дължи на изхода на Голямата война, събитието в човешката история, което обременява поколения, защото усилието да не се воюва става непоносимо.

И независимо от всичко това, краят на Първата световна война създава остров на привидно спокойствие в западното мислене, платформа за строеж и за нов ред, основан на нови идеи и принципи. За Германия, загубата на Първата световна война, премахването на монархията и създаването на Ваймарската република е възможно най- ярката илюстрация колко "интересни" могат да бъдат модерните времена.

В същото време, преди точно 90 години, отмяната на цензурата в изкуството отприщва същински ураган в света на архитектурата, приложните и изящните изкуства, вътрешния и индустриалния дизайн. Движение, възникнало като експлозия и с инерция, достатъчна да създава вълнения в културната тъкан на нашето общество девет десетилетия по- късно. Като доказателство, погледнете за наличието на шрифта Bauhaus 93 във всеки един стандартен пакет на Microsoft Office. Най- актуалното доказателство за навлизането на този стил в мейнстрийма.
image

Движението Баухаус се формализира през 1919 г. чрез създаването на "Строителното училище" във Ваймар, Германия. Повлияни от идеите на конструктивизма в Съветска Русия, където изкуството като самоцел се заклеймява, а се поощрява службата му в името на обществото, както и от идентичните разбирания на английския дизайнер Уилям Морис, обектите на Баухаус са лишени от орнаментация, като формата следва функцията.

В самата основа на течението обаче се намира развитият вече от началото на 20 век германски модернизъм, изразяващ се преди всичко в разбирането, че масовото производство може да върви ръка за ръка със запазването на индивидуалния артистичен дух. Търси се балансът между майсторската изработка и производството в големи количества и практичността и целта на красотата във всекидневните обекти.

image


Смелите търсения на авторите в кръга и постиженията до затварянето на училището през 1933 г. от новия германски режим показват, че дори и в период на сътресения е възможно да се намират истински, приложими, концуптуално различни и рационални решения на всички въпроси в нашето ежедневие. Следата, оставена от артистите, както и натрупването на материал вследствие процеса на обучение създават най- ранните образци на обектите, които ни обграждат в днешни дни. Производствените техники и технологии, създадени в духа на Баухаус, правят възможно изграждането на съвременното консуматорско общество и ни предоставят удобствата, без които днес не можем да живеем.

image

Тези размисли ме връщат на основната ми мисъл от подзаглавието: паралелите с обучението в днешни дни са неминуеми. Възможно ли е днес, в България, да се постигне такова ниво на познание и да се стигне до такива натрупвания, чието ехо да се чува след още 90 години? Безспорно, в живота ни сега неизменно цари организиран хаос. Хаос, който прави необходимо търсенето на кандидат- студенти със свещ и бизнеса по незаконното им записване и фиктивни изпити доходоносен.

Не е ли идеята на образованието да повишава нивото на знанието, да насърчава мисленето, иновациите, да открива нещо ново? Не трябва ли да се върнем към основите, да изоставим орнаментиката и да се насочим към осигуряване на полезния минимум, да преминем от аналитичен към синтетичен период?

Май вече е късно за развързване. Не е ли време да разсечем вече гордиевия възел?

 

 

 

Повече за Баухаус и "Новата обективност" в изкуството:

 

 

http://ivancheff.blogspot.com/2009/04/blog-post_9678.html

 

 

http://bogdanbogdanov.net/pdf/136.pdf

 

 

 

 


Тагове:   общество,


Гласувай:
4



Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: angel
Категория: Лични дневници
Прочетен: 420558
Постинги: 85
Коментари: 199
Гласове: 4874
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930