Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2006 13:38 - Музеите Гугенхайм - визия от бъдещето
Автор: angel Категория: Изкуство   
Прочетен: 11475 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 02.11.2006 14:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Какво е “Гугенхайм”?

“Гугенхайм” е кодова дума за изкуството и архитектурата, идеалното сечение между бизнеса и арт средите, притегателен пункт за туристи и оазис в града. По- щастливите от нас евентуално са виждали бялото видение на архитекта Frank Lloyd Wright в Ню Йорк. Музеят носи името на Solomon R. Guggenheim, а през 1997 идеята на неговата фондация отвежда Frank O. Gehry в Билбао, където флиртът на богатия господин и неговата любима два втори плод. Колекцията на медния магнат и привлечените експозиции бледнеят пред славата на неговите сгради, повод за посещение не е самата изложба, а обвивката й. Освен център за излагане на изкуство, Гугенхайм е и марка, която продава. Изложбите в нея включват дори мотоциклети и колекция костюми от Джорджо Армани.

Първият от музеите на Гугенхайм е отворен през 1939 г. под наименованието "Музей на абстрактното изкуство" в автомобилен шоурум в Манхатън. На този терен обаче модерното изкуство дефилира трудно и скоро започва строежа на "храма на духа"- сградата на настоящия музей Solomon R. Guggenheim. Цитатът идва от съоснователката на фондацията, Хила фон Ребей.

Експанзията на бизнес начинанието започва през 90-те години на миналия век. Пътешествието в страната на Баските води до Берлин, където в една от залите на Дойче банк се обособява пространство, наподобяващо галерия. Но никой не е чувал за “Дойче Гугенхайм”, нали? :)

Въпреки чисто финансовата криза от края на 90-те и началото на ХХІ век, породена от прекалено бързата експанзия на предишния изпълнителен директор с цел комерсиализация, след поетапно концентриране на експозициите, музеите отново се превръщат в обект на посещение. В старите си домове се завръщат стъпките накриво в Лас Вегас (в една от залите на “Венецианския” хотел), или дори паралелния музей в Ню Йорк в SoHo.

Към настоящия момент съществуват пет музея с името на марката- в Ню Йорк, Венеция (в Италия, изложбата на личната колекция от произведения на изкуството на лелята на Гугенхайм Пеги), Билбао, Лас Вегас и Берлин. И концентрацията помага всичко, което се прави между стените, да бъде оценено по достойнство. Подготвителните работи по бъдещи проекти на екзотични места обаче текат с пълна сила, поне на хартия. Гугенхайм продава, дори когато става дума за неосъществими проекти.

Но нека ви оставя да прецените сами, доколко дизайнът е смел и доколко консервативен. И ако имате път към някой от музеите, да снимате. Ще се радвам да споделите снимките с мен :)

image

Билбао, в строеж

image

Гуадалахара (алтернативен проект)

image

Гуадалахара отвън (проект)

image

Гуадалахара (алтернативен проект)

image

Ню Йорк, Ню Йорк

image

Гуадалахара (проект)

image

Сингапур

image

Билбао, завършен



Тагове:   музеите,


Гласувай:
0



1. 2o4iosobenoednoto - Дано
02.11.2006 14:14
вятъра ни отведе и натам да видим.
Иначе е смел проект, каква смелост, той е луд!;)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: angel
Категория: Лични дневници
Прочетен: 420724
Постинги: 85
Коментари: 199
Гласове: 4880
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930