Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2006 23:19 - Отговорът: архитектурата на Севера
Автор: angel Категория: Изкуство   
Прочетен: 4196 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 14.09.2006 10:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Съвременна германска архитуктура
Готфрид Бьом


image

В този постинг разходката ни сред планините от бетон и стъкло продължава. След меките, топли и средиземноморски форми на Сантяго Калатрава реших да представя пред вас работата на един от най- знаменитите представители на германската архитектура: Готфрид Бьом (Gottfried Bцhm).

През 1920 г., както всеки друг уважаващ себе си архитект, г-н Бьом е роден в семейството на строител, чиито баща също е архитект.


Завършва ТУ в Мюнхен, работи в Германия за баща си до неговата смърт. В САЩ и се среща с известните архитекти: Лудвиг Мийс ван дер Рое (Ludwig Mies van der Rohe) и Валтер Гропиус (Walter Gropius). image

След завръщането си в Германия, Бьом изгражда редица уникални обществени сгради- църкви, музеи, офис сгради, както и серия жилищни сгради. За обяснение на характерния му стил някои критици прибягват до цитати от началото на века:
Той е откраднал малка частица от детството си в джоба, като през цялото време тайно посяга към него и продължава да си играе. Самият автор предпочита да бъде свързван с изграждането на връзки между настоящето и миналото, между физическото и мисленото, между сградата и нейната градска среда.

image

Стремежът за постигане на унисон с обикалящата среда доминират и избора му на материали и цветове: железобетон, стомана и стъкло. Подобно на дете в пясъчник, формите на неговите сгради са ограничени единствено от законите на физиката и пределите на въображението. В същото време ни впечатлява и смирението, което струи от неговите структури: работата в екипа на баща му в началото на строителната практиката оставя богато наследство и формира неговите естетически и творчески схващания.

image

Основен акцент в неговите работи са витражите в църквите, построени по негов проект. Предимствата на стоманата и железобетона, както и проектирането на големи прозорци, пропускащи мистериозна светлина създават уникална комбинация от студена, безжизнена структура и душевна топлина и спокойствие в храмовете.

image Особен и оригинален мотив в неговите творби е съчетанието на стилизирани змиевидни форми и цветовете на рози. "Мария се намира в близост до змията, но не я настъпва. Змията държи розата да не падне". Този мотив се среща и в неговите офиссгради: в клона на Дойче банк в Люксембург служителите стъпват върху змийско гнездо - тайнствените меандри напомнят на лабиринта, в който всеки може да се загуби- човешкото съзнание. И напомня, че като хора в крайна сметка ни остава единствено достойнството.

image


Тагове:   Отговорът,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. piccola - :)
13.09.2006 23:37
благодаря!
цитирай
2. angel - За мен
13.09.2006 23:38
За мен беше удоволствие! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: angel
Категория: Лични дневници
Прочетен: 420783
Постинги: 85
Коментари: 199
Гласове: 4880
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930